Humor en herkenning

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week illustrator Micky Dirkzwager.

Humor en herkenning zijn twee prominent terugkerende thema’s in de tekeningen van Micky Dirkzwager, die begin dit jaar haar eerste graphic novel uitbracht getiteld Dat is dan jouw probleem. De graphic novel lijkt een zeer logische uitkomst om de tekeningen te bundelen, aangezien zij al sinds de basisschool in de ban is van zowel striptekenen als schrijven. Een medium waar een combinatie van deze twee mogelijk is pakt dan ook goed uit.

Dirkzwager tekent niet graag in eenzame of stille ruimtes, maar veel liever met het rumoer van een klaslokaal, feestje of treincoupé op de achtergrond om zo in direct contact te staan met de levendigheid om haar heen. ‘De tekeningen waren helemaal niet uitgewerkt of mooi verzorgd, het ging er vooral om dat een grap duidelijk werd. Als mijn broer en mijn vriendinnetjes erom moesten lachen, was mijn taak volbracht. Ik heb daar veel van geleerd, bijvoorbeeld hoe je beweging en expressie in een tekening kan brengen,’ aldus Dirkzwager. Zelf noemt zij dit ‘dagboektekenen’, waarbij zij juist de vluchtigheid van een grappig moment wilt vastleggen in verscheidene tekenstijlen. Deze manier van tekenen is geïnspireerd op de werkwijze van Quentin Blake (bekend van de illustraties in de boeken van Roald Dahl), die zich niets lijkt aan te trekken van anatomische verhoudingen en juist beweging probeert te vangen.


De ordeloosheid die een momentopname met zich mee kan brengen is voor Dirkzwager interessant. Dit past geheel in de soms chaotische werkwijze die zij hanteert, en bovendien haar persoonlijkheid kenmerkt. ‘Een hoop tekeningen die ik heb gemaakt voor onder andere dit boek staan op achterkanten van andere tekeningen, ondersteboven en in verkeerde volgorde. Het is nog best een klus om dat recht te krijgen met Photoshop en InDesign, de programma’s waarmee ik mijn tekeningen bewerk en in een document plaats.’


Sociale media geven vaak een geïdealiseerd beeld van de werkelijkheid weer, dankzij de ontelbare mogelijkheden deze te ensceneren. De tekeningen proberen juist het tegenovergestelde te laten zien, namelijk onzekerheid over de toekomst, liefde en vriendschap. ‘Ik teken dingen die in mijn leven gebeuren, maar vooral de dingen die misgaan. Ik denk dat mensen zich erin kunnen herkennen, omdat bij iedereen wel eens wat misgaat.’ Door er illustraties van te maken tekent Dirkzwager deze gevoelens van zich af.

Deze soms ongemakkelijke en onzekere situaties zijn heel herkenbaar, en juist hier komt haar gevoel voor humor naar voren. De tekeningen worden overdreven en uitvergroot, wat een positieve draai geeft aan een allereerst vervelend gevoel. Cabaretiers Thomas van Luyn en Ronald Goedemondt verwerken eveneens deze alledaagse onvermogens op lachwekkende wijze in hun voorstellingen en zijn dan ook een grote inspiratiebron voor Micky’s werk. De beeldvullende oneliners worden afgewisseld door uitgebreidere verhalen, de grap zelf staat echter altijd centraal.

Dat is dan jouw probleem uitgegeven door Uitgeverij Brandt is onder andere hier verkrijgbaar!

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven