illusie, herhaling, verzet

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week een verslag van de eerste drie Apprentice Master exposities door Kunstpodium T.

Installatie door Rob Birza

Voor de negende keer organiseert Kunstpodium T het Apprentice Master project, waarin de samenwerking tussen hedendaagse kunstenaars en aanstormende talenten uit heel Europa centraal staat.


Installatie door Sandra Heemskerk

Op 6 januari beten Rob Birza, Felix Carpio, Sandra Heemskerk en Remko Van der Auwera het spits af, met A steady supply of smoke and mirrors. De titel komt uit een essay van kunstcriticus Jan Verwoert, waarin hij beschrijft dat er altijd meer te bereiken is als we onszelf voor de gek willen blijven houden. Een ‘steady supply of smoke and mirrors’ is dan benodigd. Die uitdrukking uit de goochelwereld refereert aan de geënsceneerde omgevingen van mogelijkheden in het werk van de vier kunstenaars.

Installatie door Remko Van der Auwera

'mise-en-scène' door Felix Carpio

In de meest donkere hoek van de expositieruimte zorgt een projectie die grotendeels bestaat uit Brussels marmer – de ingang van Palais de Justice – voor verlichting. Met trage camerabewegingen beschrijft Carpio de ruimte aan de toeschouwer. Hoe meer van het gebouw aan het licht wordt gebracht, des te intenser schitteren de structuur en kleuren van de architectuur. Het begin van mise-en-scène laat veel over tot de verbeelding. Carpio reflecteert in dit werk op de manier waarop mensen verlangen naar duiding terwijl meer duidelijkheid in sommige gevallen enorm tegen kan vallen. Het is dan ook een kale bouwplaats die het slot vormt van deze ruimtelijke ontdekkingstocht.

'Stop.Repeat.' expositieoverzicht. Foto door Stephan van den Burg.

Installatie door Christopher Preece (links), Installatie door Rosaline Fiems (rechts). Foto's door Stephan van den Burg.

Stephan van den Burg, Tiffany Schepers, Rosaline Fiems en Christopher Preece lieten in de tentoonstelling Stop.Repeat. een indrukwekkend samenspel zien. Alle werken leken op het eerste gezicht van één maker afkomstig te zijn, en toch heeft ieder een eigen handschrift.

De potloodtekeningen van Stephan van den Burg onderscheiden zich door hun grafische karakter. Het werk van Tiffany Schepers is het meest intiem. Soms zit ze uren achtereen achter haar typemachine om letter voor letter de witte ondergrond van de juiste textuur te voorzien. Rosaline Fiems vertaalt diepte en textuur naar het platte vlak, of brengt juist ruimtelijkheid aan in een tweedimensionaal werk. Christopher Preece is het meest uitgesproken in zijn kleurgebruik. Zijn werkwijze is het meest onbevangen, een verfrissende toevoeging aan het rigide karakter van de expositie. Het repetitieve proces werkt meditatief en ontvlucht de dagelijkse beslommeringen, zowel voor de maker als de kijker.

Videowerk 'no name, no message' van Erik Balbuena-González (links), 'Springtime forever' van Jeroen Jongeleen (rechts)

Videowerk 'At Gunpoint' door Leendert van der Meer

De derde expositie The World is Tough and Sad van Jeroen Jongeleen, Leendert van der Meer, Erik Balbuena-González en Terence Baier was voor de doorzetters en nieuwsgierige aagjes, want die lag goed verborgen achter de muren van een oud klooster in Rotterdam-West. Een metalen hek, hoge drempel en koude gang brengen je als eerste bij het politieke werk van Terence Baier. De diepe bas van Strauss’ The Radetzky March ontketent een bloedbad. De medailles en oorkondes die boven de speaker schommelen raken steeds meer bevlekt met druppels bloed. The Jig Is Up toont het verzet tegen onderdrukking en dictatuur. Tijdens de opening keek Baier met zekere trots naar het bloederige tafereel voor hem, terwijl het publiek het geweld aan het verwerken was. Met opgeheven hoofd nam hij een slok van zijn bier: een symbolische middelvinger, dat maakte het werk nog meer af. Alle werken samen zeggen iets over wat kunst zou kunnen, en nu misschien wel moet zijn: een krachtige, bescheiden of repetitieve daad van verzet.

'The Jig Is Up' door Terence Baier

Aanstaande vrijdag opent om 19:30 de vierde tentoonstelling van het Apprentice Master project in Kunstpodium T, Noordstraat 105 in Tilburg: Transplant.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven