Tussen Londen, Bangalore en Instagram

model: @thefeministgram

assistent: @freyantonia

Het Beeld richt een zoeklicht op opkomende kunstenaars en biedt beeldmakers van de toekomst een podium om over hun motieven te vertellen.

Tussen Londen, Bangalore en Instagram

Op de uitbundige foto’s van Alia Romagnoli, gevuld met heldere primaire kleuren, geurige bloemen en vers fruit, staan haar modellen - voornamelijk vrouwen van kleur - centraal. Met gele eyeliner, bindis, sieraden, henna en tatoeages bevinden ze zich in kaleidoscopische composities. Af en toe is Alia ook zelf te zien in haar bewerkte selfies en staart ze afwezig in de camera. Dromerige analoge foto’s van vrienden en veel samenwerkingen met illustratoren en make-up artiesten vormen verder onderdeel van haar groeiende oeuvre, waarbij haar biculturele achtergrond een belangrijke rol speelt in haar beeldtaal. Recent studeerde ze af van de Universiteit van Westminster; haar werk is o.a. verschenen in publicaties als VICE en INDIE Magazine. Ik sprak Alia over haar werkproces, inspiratiebronnen en het vinden van een creatieve gemeenschap.

model: @sliqrh

styling & make-up: @umberghauri & @urgalsal_

Zou je me iets kunnen vertellen over je creatieve proces: waar begin je mee, wat zijn belangrijke invloeden?

Ik vind inspiratie op veel verschillende plekken. Doordat ik mijn jeugd in India heb doorgebracht kwam ik in contact met kunst, architectuur en een levensstijl die erg anders is dan hoe ik op dit moment mijn leven leid. Ik houd erg van Bollywoodfilms, oude Indiase schilderijen en advertenties. Voorafgaand aan een fotoshoot plan ik mijn ideeën in mijn schetsboek door referenties te verzamelen die me inspireren en te bedenken wat ik wil vertellen met de serie. Ik fotografeer analoog en digitaal; ik maak een keuze voor een van de twee naar aanleiding van de beoogde esthetiek en stijl voor een serie. Ik vind het fijn om met mensen samen te werken en styling en make-up zijn voor mij een belangrijk onderdeel van het verhaal.”

modellen: @heleenatattoos & @nxkxitattoo

Je woont op het moment in Londen, maar bent opgegroeid in Zuid-India. Verder is je achtergrond Indiaas-Italiaans, en werk je tussen Bangalore, Londen en Parijs. Is de plek waar je bent belangrijk voor je werk?

Ik ben naar Londen verhuisd voor mijn studie, en momenteel is hier mijn basis. In deze stad die je vaak eenzaam laat voelen heb ik een creatieve gemeenschap gevonden. De mensen die ik in Londen heb ontmoet hebben me geholpen in mijn ontwikkeling als fotograaf, door hun verschillende perspectieven, door bepaalde evenementen en doordat ik andere Zuid-Aziatische beeldmakers heb leren kennen. India is mijn thuis en fungeert op een andere manier in mijn werk: het is de plek waar ik dingen in perspectief kan brengen, waar ik dingen kan onderzoeken en op een langzamer tempo kan leven. De specifieke plaats waar ik me bevind is niet zo belangrijk voor me, omdat elke stad een andere ervaring biedt en mijn werk op een andere manier beïnvloedt. Ik focus me vooral op de waarden, tradities en ideeën waarmee ik ben opgegroeid. Deze draag draag ik mee, waar ik ook heen ga.”

modellen: Iqra & Umber

styling & make-up: @umberghauri & @urgalsal_

model: Shreya

Veel van je foto’s zijn online op Instagram en je website te zien: is er voor jou een ‘juiste’ context voor je foto’s? Wat betekent het internet voor je als beeldmaker?

Ik denk dat Instagram een erg goede manier is om kunst toegankelijker te maken. Ik denk ook dat het de manier waarop we beelden consumeren in onze maatschappij compleet heeft veranderd. Ik vind het leuk om mijn foto’s online te delen; het is een van de manieren waarop ik mensen met dezelfde interesses heb leren kennen. Ik zou erg graag mijn foto’s in een fotoboek tonen en in de toekomst vaker deelnemen aan tentoonstellingen. Ik heb het afgelopen jaar een aantal keer mijn werk IRL tentoongesteld en ik denk zeker dat de ontvangst van de foto’s anders is. Een grotere, geprinte versie van een beeld kan bij een kijker op een compleet ander niveau iets teweeg brengen dan een foto op Instagram.”

model: @_lo.mary

styling & make-up: @umberghauri & @urgalsal_

Je modellen zijn voornamelijk Zuid-Aziatische vrouwen: hoe verhoudt jouw werk zich tot mainstream fotografie, en hoe is representatie daarbij belangrijk voor je?

Ik denk zeker dat er meer representatie nodig is in mainstream media, of dat nou gaat om kleur (ras), lichaamsmaat, beperking, leeftijd of gender. Hoewel hier geleidelijk aan verandering in komt met meer aandacht voor ‘diversiteit’ valt er nog veel vooruitgang te boeken. Als dikke, queer, mixed-race vrouw zal mijn werk altijd politiek zijn: dat valt moeilijk te ontsnappen in het hedendaagse sociale klimaat. Ik zie in de media voornamelijk heteroseksuele, normatieve lichamen. Mensen die er uitzien zoals ik worden bijna nooit op een positieve manier geportretteerd. Door mijn werk hoop ik uiteindelijk onderdeel te zijn van de verandering van deze norm, zodat mensen van verschillende achtergronden zich welkom voelen.”

Hoe zie je de ontwikkeling van jouw artistieke praktijk in de toekomst?

Ik hoop dat wat ik ook doe - of dat nou over vijf, tien of twintig jaar is - mij gelukkig maakt en mij dezelfde energie en motivatie geeft die ik momenteel uit mijn werk haal. Ik zou graag uiteindelijk als kunstenaar werken, in de mode-fotografie en fotojournalistiek. Ik wil graag meer samenwerken met publicaties die ik bewonder en in de nabije toekomst hoop ik een fotoboek te publiceren en een solotentoonstelling organiseren!”

model: @lilith_ai

Alia’s werk is te zien op haar website en Instagram: www.aliaromagnoli.com & https://www.instagram.com/a8lia/

IRL/URL: van Londen tot het internet

In deze serie onderzoekt Julia Alting vanuit Londen het belang van fysieke plekken en de locatie van de kunstenaar in onze hedendaagse geglobaliseerde en gedigitaliseerde (kunst)wereld.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven