I'M A BOSS SO I'M A BITCH

Schermafbeelding 2013-10-01 om 23.03.25

Schermafbeelding 2013-10-01 om 23.03.08

Er is seksisme in onze samenleving. Voorbeelden dienen zich bijna dagelijks aan. Of het nu gaat om een vrouw die ten onrechte geweigerd wordt bij de voorselectie van een elite-eenheid bij defensie, of een vrouw uit Woudrichem die niet in haar buurt mag vissen omdat de meer dan honderd jaar oude statuten van de visvereniging het niet toestaan dat vrouwen lid worden.

Ik hoor mensen zich vaak afvragen waarom alledaags seksisme de moeite waard zou zijn om over te schrijven of te schilderen. Onbewust en latent seksisme zijn een uiting van ingesleten patronen. Als je het niet kunt herkennen in de dagelijkse praktijk dan kun je de grotere problemen niet blootleggen. Mijn schilderijen zijn een poging om die alledaagsheid te vangen.

Zo maakte ik bijvoorbeeld het schilderij I'M A BOSS SO I'M A BITCH wat zich keert tegen het brandmerken van sterke vrouwelijke leiders als ‘bitch’, terwijl hun mannelijke collega’s als energiek, leuk om mee te werken of daadkrachtig worden gezien. Door het seksisme van alledag als thema te gebruiken, hoop ik de vooroordelen die bestaan in onze samenleving zichtbaar te maken.

Gerelateerde artikelen
Reacties
7 Reacties
 • ja, er is seksisme, maar heeft 'bitch' in deze context niet eerder de potentie om een geuzennaam te zijn, net als 'klootzak'? daadkrachtige mannelijke leiders zijn klootzakken, en zijn daar trots op. dat zouden de bitches dus ook mogen zijn.

  dat alle mannelijke kunstenaars viespeuken zijn, daar zou ik dan een NGO voor oprichten, want iedereen weet dat al lang maar niemand doet er wat aan. of er wordt een documentaire over gemaakt, over wat een 'extravagante' vent dat wel niet was.

 • Hoewel ik niet uitsluit dat jouw uitspraken (bijv. dat mannelijke leiders als energieker worden gezien dan hun vrouwelijke equivalent - bewijs?)  ook echt op daadwerkelijk onderzoek zijn gebaseerd, kan ik met alle zekerheid zeggen dat je erg kortzichtig bent bij het maken van je uitspraken. Je noemt twee unieke cases van 'vrouwenuitsluiting', maar je vergeet dat ook mannen dagelijks puur op basis van sekse worden buitengesloten of beperkt. Waarom mogen ik en mijn vriendinnen maandag naar de sauna, terwijl mijn vriend dat niet mag? Waarom werd ik uitgenodigd voor een in-house dag alleen voor vrouwen , terwijl mijn mannelijke medestudenten (sommigen een stuk talentvoller dan ik) dat niet werden? Waarom krijg ik elke vrijdag korting op mijn drankjes, terwijl mijn mannelijke collega's de volle pond betalen? Het ontkennen dat 'sekse' het antwoord is op deze vragen zou mijn punt over jouw bekrompen visie alleen maar versterken.

  Bovendien herken ik mij totaal niet in jouw uitspraken. Ik ben in mijn carrière nog nooit seksistisch bejegend, tenzij je de keer meerekent dat ik door een collega werd uitgenodigd voor een romantisch dinertje - met deze collega heb ik sinds drie jaar een gelukkige relatie. Mijn punt: natuurlijk bestaat er soms (en helaas soms ook asymmetrische) seksuele spanning op de werkvloer. Die spanning tussen mannen en vrouwen is er en zal ook altijd zo blijven (daar gaan jouw smakeloze schilderijtjes weinig aan veranderen). Maar als jij wilt beweren dat je als talentvolle vrouw minder kans maakt op een succesvolle carrière of daarbij onevenredig bekritiseerd wordt dan stel ik voor dat je eerst met harde bewijzen komt, in plaats van ons vrouwen op basis van ambigue/subjectieve voorvallen in een slachtofferrol te plaatsen - en op die manier relatieve zwakte van onze sekse te impliceren. Ik hoop dus van harte dat je nooit echt zult doorbreken met je seksistische onzin - doe mij maar de status quo (i.e. aandacht voor mijn kwaliteiten i.p.v. zwakten).

  p.s. ik vind het wonderbaarlijk hoe je met jouw subjectieve, naïeve en zelfs een beetje domme argumentatielijn hebt kunnen afstuderen aan de universiteit. Ik dacht altijd dat de wetenschap streeft naar objectiviteit (en intelligentie)...

   

 • Lieve Renate,

  De felheid van je reactie lijkt me niet nodig en de inhoud van je reactie lijkt me niet zinnig. In dit stukje zie ik geen enkele universele claim. "Er is seksisme in onze samenleving", "ik hoor mensen zich vaak afvragen" en "de vooroordelen die bestaan in onze samenleving" zijn de sterkste stellingen. Allemaal empirisch verifieerbaar. Als het wetenschap was, was het prima wetenschap. Maar het is geen wetenschap. Het zijn schilderijen met een begeleidend schrijven. Het is kunst. En aan je reactie te zien zelfs spraakmakende kunst.

  Groeten,

  Rik

 • 'Lieve' Rik,

  Je hebt het recht om mijn reactie fel te vinden (alhoewel Floor je waarschijnlijk nu al met een schuin oog aankijkt, omdat je impliceert dat ik een 'bitch' ben). Ook spijt het me voor je dat je geen enkele universele claim ziet. Misschien moet je voortaan toch iets meer aandacht besteden aan de stukjes van je vriendinnetje Floor (hint: vooral de tekst naast de foto)- hoe tenenkrommend die teksten (en schilderijen) dan ook mogen zijn..

  Mits je Engels spreekt zul je dan vinden dat Floor o.a. beweert dat men liever voor een succesvolle man dan een even succesvolle vrouw werkt. Als deze stellingen empirisch verifieerbaar zijn, waar ik zoals gezegd aan twijfel, dan zie ik graag een verwijzing naar de originele bron.

  En wat betreft "het is kunst": klopt. Het is inderdaad een creatieve menselijke uiting, met de nadruk op creatief. Want je moet wel heel veel fantasie hebben om als net afgestudeerde met zulke grote uitspraken over de arbeidsmarkt en samenleving te komen. Daarnaast vielen de Deense prenten van Mohammed afgebeeld als terrorist ook onder de categorie 'spraakmakende kunst', maar dat wil allerminst zeggen dat er ook maar enig talent of een scherpe visie nodig was om ze te maken. Velen vonden de maker juist een beetje dommig (verifieerbaar), net zoals Maxima onze koning ooit een beetje dom noemde (verifieerbaar) en ik de kunst van Floor ook niet al te snugger vind (verifieerbaar).

  Kusjes,

  Renate

 • Haha mooi gezegd Renate. Je zou zo columns kunnen gaan schrijven!

  Ik wil trouwens nog wel even toevoegen dat ik vind dat de mevrouw verantwoordelijk voor deze feministische tekst discrimineert in haar strijd tegen seksisme. Als ze écht vindt dat seksisme moet ophouden en de alledaagse problemen wilt blootleggen door middel van kunst dan zou ze ook een schilderij moeten maken over mannen die tegen seksisme aanlopen. Misschien is I'm a boy so I pay more een goed begin? 😉

 • Komt inderdaad in de buurt van discriminatie dit.. Is het zelfde als over het aanpakken van jeugdcriminaliteit spreekt en dan alleen voorbeelden geeft van turken.. Stop met discrimineren Floor K.

 • Prachtige schilderijen weer, Floor. Wat kan ik toch ontzettend van jouw werk (en je begeleidende teksten) genieten!

  Liefs, Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven