Onheilspellend universum

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week fotograaf Anouk van Kalmthout.

2-AnoukvanKalmthout‘CULT OF CREATORS’  (2015) 
Styling / Pascal-Joel Weber, Hair and makeup / Patricia van Heumen

In een wereld waar alles gebaseerd is op rede en wetenschap, ben ik op zoek naar een ander uitgangspunt. In mijn fotografie schep ik een sprookjesachtig parallel universum dat verscholen ligt achter de voor mij zichtbare werkelijkheid.

theclearestmirror3‘CULT OF CREATORS’  / The Clearest Mirror (2015)

Uit deze verborgen wereld concludeer ik een ding: in een universum die bij lange niet in zijn geheel ontdekt is, zijn wij niet zo groot als we denken. Dit nietige gevoel dat mij vaak bekruipt, jaagt mij geen angst aan maar laat me juist fantaseren over alles wat we nog niet weten. Een onheilspellende atmosfeer komt altijd terug in mijn beelden.

3-AnoukvanKalmthout‘CULT OF CREATORS’ / The Clearest Mirror (2015)

Mijn afstudeerproject ‘Cult of Creators’ heeft juist een rationeel uitgangspunt. Het ontstond in een periode waarin ik mijn eigen passieve denken en handelen opmerkte en besloot dat ik wilde kiezen en creëren in plaats van geleefd te worden. De drie losse series die het project bevat zijn uiteindelijk een verbeelding geworden van mijn zoektocht naar de controle over mijn eigen lot.

1-AnoukvanKalmthout‘CULT OF CREATORS’  / The Clearest Mirror (2015)

theclearestmirror7‘CULT OF CREATORS’  / The Clearest Mirror (2015)

In zowel mijn mode als mijn autonome werk houd ik me vooral bezig met het creëren van een eigen setting. Dit doe ik in de studio maar ook buiten op plekken waarin ik iets moois in zie. Door middel van fotografie en digitale technieken creëer ik surrealistische beelden die vergelijkbaar zijn met de onderwaterwereld: unheimlich en toch esthetisch.

theclearestmirror9CULT OF CREATORS  / ‘The Clearest Mirror’ (2015)

Gerelateerde artikelen
Reacties
2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven