Ontwerp en interpretatie

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Maurits Rozema.

Maurits Rozema – Afb01Wall-drawing (01), 2014,
verandering van perceptie van de ruimte waar je je in begeeft

Als grafisch ontwerper ben ik geïnteresseerd in hoe men ontwerp interpreteert en hoe dat wordt omgezet tot betekenis. Hierbij is het belangrijk te realiseren dat de opgelegde betekenis van een ontwerp (een idee of een concept) niet per se ook wordt waargenomen of geïnterpreteerd. Dit hangt af van veel factoren en ik probeer in mijn werk hiervan bewust te zijn.

Maurits Rozema – Afb02Wall-drawing (02), 2014,
verandering van perceptie van de ruimte waar je je in begeeft

Maurits Rozema – Afb03Photo series (02), 2014,
verandering van perceptie van de ruimte waar je naar kijkt

In mijn project Fantastic Spacial Excitement heb ik vanuit een persoonlijke interesse onderzoek gedaan naar hoe mensen 'ruimte' ervaren, en hoe de ruimte waarin zij zich begeven deze ervaring en gevoelens beïnvloeden. Onderzoek en ontwerp heb ik op elkaar laten reageren, maar niet afhankelijk van elkaar gemaakt. De muurschilderingen en de fotoserie met spiegels spelen met de ruimte waarin zij zich begeven. Het is een spel met de perceptie van de ruimte en met de gevoelens die men heeft in en met die ruimte. Dit doen de werken op een abstracte manier. Dat biedt ruimte voor vrije interpretatie, maar ook doelgerichte verwarring veroorzaakt.

Maurits Rozema – Afb04Photo series (04), 2014,
verandering van perceptie van de ruimte waar je naar kijkt
Maurits Rozema – Afb05Silkscreen poster, 2014,
samenvatting van onderzoek en project in een poster

Deze kijk op ontwerp probeer ik altijd te koesteren en te gebruiken. Een voorbeeld dat ik graag aanhaal is dat van een kebabshop (of een snackbar). Waarom zien ze er allemaal het zelfde uit en waarom lijken ze in ontwerp en met hun fotografie hun best te doen om zo weinig mogelijk eetlust op te roepen? Het antwoord heeft te maken met beeldclichés en semiotiek. Een kebabzaak ziet er nou eenmaal zo uit, niet omdat de eigenaar dat zo graag wil, maar omdat de klant dat zo herkent en verwacht.

Maurits Rozema – Afb06Inspiration (01), Photography taken in China, 2014,
observatie van ruimte en perceptie.

Op het moment probeer ik deze manier van kijken toe te passen in een langdurig research project over China (waar ik in 2013 voor een langere periode ben geweest). Ik zou graag een boek maken dat de hedendaagse cultuur van China laat zien op een laagdrempelig en begrijpbaar niveau. Door onderzoek te doen naar recente geschiedenis en hedendaagse beeldclichés in de Chinese cultuur, hoop ik een interessant boek te kunnen maken, dat wellicht China als land en de Chinees als persoon meer toegankelijk en begrijpbaar kan maken voor mensen die ver af staan van de Chinese cultuur.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven