Flickr / Marysol*

Over Trachim B, Yankel D en Brod; een herinnering

Een gebeurtenis met de wagen van Trachim B

Hoewel er geen waterdicht bewijs bestaat, menen velen dat op 3 mei 1791 de wagen van Trachim B door een ongelukkige samenloop van omstandigheden van de weg in de rivier de Brod is geraakt. Hoewel de wagen nooit meer werd teruggezien (net als Trachim B zelf), kwam er die dag gedurende lange tijd een stroom aan opmerkelijke voorwerpen naar boven drijven in de Brod. Het pas geboren, en later naar de rivier vernoemde meisje, was daarbij niet de minst bijzondere vondst. Overlevering

De dorpsbewoners stonden voor een raadsel. Er was geen spoor van de moeder, laat staan de vader van het meisje. Zeer verwarrend was ook het ontbreken van een navelstreng. Alleen de Rabbi wist uiteindelijk de besluiteloosheid te doorbreken met zijn opmerking: “EN IS HET NIET ZO DAT MEN SOMS NIET ANDERS KAN DAN GENOEGEN NEMEN MET LOUTER EEN HARD FEIT, ZELFS WANNEER EEN VERKLARING ACHTERWEGE BLIJFT?”

Bij gebrek aan een betere manier werd de zorg voor Brod door middel van een loting toevertrouwd aan Yankel D, de door zijn vrouw verlaten en voor fraude veroordeelde bankier van het dorp. Yankel, gefascineerd door de mogelijkheid van een nieuw begin, nam de opvoeding van het meisje op zich als was Brod zijn eigen dochter. Brod was gek op haar vader. Ze hield nog extra van hem omdat ze haar moeder moest missen die een pijnloze dood in het kraambed was gestorven (pijnloos, dat had Yankel beloofd).

Stuitende herinnering

Brod zou de aandacht die men haar gaf niet snel verliezen en had op haar twaalfde al van elke man in het dorp tenminste één huwelijksaanzoek moeten afwijzen. Een feit dat de afgunst die de vrouwen van het dorp al sinds haar verschijning voor haar koesterden alleen maar versterkte. Maar Brod had genoeg aan de liefde van Yankel. Yankel die haar bijna al zijn geheimen vertelde en Brod zelfgeschreven liefdesbrieven voorlas van haar moeder aan hemzelf. Yankel die, om te voorkomen dat hij het ooit vergeten zou, op zijn plafond schreef: “jij houdt van Brod”. Yankel die hield van Brod en verliefd werd op haar moeder.

Het zou pas op de dag van zijn dood zijn dat Brod geborgenheid zocht bij een ander. De waarheid over haar ouders kreeg ze pas tientallen jaren later te horen.

Trachim dag

Niet alleen het leven van Yankel D, maar ook het dorp zou na de gebeurtenissen rondom Trachim B nooit meer hetzelfde zijn. Aan de waterkant staat tegenwoordig een kleine gedenksteen met de tekst: “Deze steen markeert de plek (of een plek dichtbij de plek) waar de wagen van Trachim B (denken we) de rivier in ging.” Bovendien wordt sinds de dag van het ongeval jaarlijks het Trachim dag festival gevierd. Tientallen mannen trotseren het donkere water om curieuze zaken, tegenwoordig met opzet in de Brod gegooid, uit de rivier te vissen. Het raadselachtige meisje is vervangen door een zak met goud, wachtend op de bodem op de dappere vinder en held van Trachimdag.

Herdenking

Met het voorbij gaan van de jaren weet niemand  nog hoe mooi Brod echt was. Niemand heeft Trachim B gekend en niemand weet meer uit eerste hand dat Yankel D niet de natuurlijke vader was van Brod. Toch wordt 3 mei 1791 jaarlijks herdacht. Waarom? Misschien wel als straf voor hen die verantwoordelijk waren voor de manier waarop Brod als wees ter wereld kwam. Misschien omdat het waarheidsgetrouw overdragen van een herinnering een manier is om verder te gaan. En misschien wel omdat de huidige generatie betekenis ontleent aan het verleden, zij verlicht wordt door een oude herinnering.

Zeker is dat het 3 mei Trachim dag is.

 (bovenstaand verhaal is geinspireerd op gebeurtenissen uit de roman van Jonathan Safran Foer, 'Everything is Illuminated'.)

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven