Max Pixel

Schrijfwedstrijd: onthouding in een tijd van overmaat

deFusie organiseert in samenwerking met het filosofie-instituut Centre Erasme een schrijfwedstrijd! Niet alleen kun je eeuwige roem en een publicatie op deFusie winnen: dankzij het Centre Erasme wordt het beste essay beloond met een geldbedrag van €500. De tweede plek gaat met €250 naar huis.

Nu we niet langer geloven in het eeuwige leven, is het hier en nu alles wat telt. We jagen elk moment zoveel mogelijk genot na. ‘Overmaat bestaat niet, en alles wat je wilt, staat op je te wachten. Je wilt steeds meer en steeds straffer. Grote kicks in een bubbel van geluk. Daar wil je zijn. Er kan dus nog wel wat bij.’ De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter schetst in De wereld van De Wachter een somber beeld van onze tijd. In onze consumptiemaatschappij raken we volgens hem dubbel uitgehold: bekaf van het ‘achternahollen, en hol van binnen’.

Tegelijkertijd klinkt steeds vaker de oproep tot onthouding. Online moedigen jongens elkaar aan een maand lang niet te masturberen, ‘minimal living’ is de nieuwe woontrend en de zogeheten ‘Vipassana’-stilteretraites zijn al maanden van tevoren volgeboekt. We zoeken naar duurzaamheid, hechting en betekenis, en proberen onszelf terug te fluiten uit onze ongeremde zoektocht naar prikkels.

Maar de vraag is hoe onthouding in onze moderne samenleving eruit moet zien. Dienen wij ons te onthechten van aardse geneugten en even sober te gaan leven als Epicurus? Kan een beetje matiging de wereld beter maken? Is onthouding uitsluitend een individuele aangelegenheid of ligt hier ook een plicht weggelegd voor de maatschappij?

Of is onthouding een hol ideaal dat we onszelf voorhouden? Eén vegetariër gaat global warming niet voorkomen. Wellicht valt er iets te zeggen voor het hedonistisch en zonder onderscheid najagen van alle verlangens die op ons pad komen. Zet onthouding niet aan tot onderlinge sociale druk en tot demonisering van anderen? Mensen met overgewicht bijvoorbeeld, die zwak zouden zijn omdat ze zich niet kunnen beheersen.

Zijn, tot slot, onthoudingstrends tijdsgebonden? Wanneer ontstaat het verlangen naar matiging: in tijden van schaarste of juist in tijden van overvloed? Zouden mensen in China zich druk maken om de hoeveelheid eten die zij dagelijks weggooien, of is onthouding een westers fenomeen?

Laat je inspireren door deze vragen en schrijf over ‘onthouding’ een essay van maximaal 1200 woorden. Stuur het uiterlijk 11 maart op naar redactie@defusie.net. De winnaars worden op 5 april tijdens deIdee bekend gemaakt, waar Dirk de Wachter te gast zal zijn.

Centre Erasme is een Nederlandstalig filosofie-instituut in Zuid-Frankrijk en sinds kort partner van deFusie

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven