The Presence in Books

lisa 5

Afbeelding 9

lisa 1

Lisa Vlamings concentreert zich in haar werk op het vastleggen van het vluchtige. Mijn Millimeters, Mijn CMYK en Mijn Gedachtes (2013) is een drieluik van boeken waarin ze de lengtes van haar lichaam, de kleuren van haar gezicht, en haar gedachtes documenteert.

Het menselijk lichaam is altijd in verandering. Door de voortdurend drukkende zwaartekracht is een mens in de ochtend langer dan in de avond, licht en emoties beïnvloeden de huidskleur en gedachtes schieten alle kanten op. De vastlegging vliegt uit handen zodra je haar gevangen denkt te hebben.

Om grip te kunnen krijgen op deze continue transformatie verbindt Vlamings elke meting aan een specifiek moment, haar boeken beginnen dan ook met de notering van tijd en datum. Zonder de concretisering van een begin en een einde staan we met lege handen.

We hakken onze onbegrensde wereld in stukken, verdelen haar onder in verschillende categorieën en proberen haar zo dichter bij ons te brengen. Een momentopname is een fragment van de eeuwigheid, een meting een fractie van de oneindigheid. In een wereld die groots en ongrijpbaar is heeft de mens fragmentatie nodig; de illusie van het stilstaan.

Een meting is als een reeks opeenvolgende beslissingen en de waarde van het zelfportret zit dan ook niet zozeer in de data, maar meer nog in de manier waarop het Vlamings’ persoonlijke verlangen naar vastlegging laat zien.

Ieder voor zich en bij elkaar genomen kunnen de boeken worden gezien als een momentopname, een fragmentarisch zelfportret. Mijn Millimeters, Mijn CMYK en Mijn Gedachtes is de documentatie van een performance.

Het Drieluik ‘4 APRIL 2013 – 24 JUNI 2013’ is recent aangekocht door de kunstcollectie van de Yale University, US en door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

 

Foto 1 & 2: de boeken

Foto 4: de data van Lisa's mri-scan omgezet in sculpturen d.m.v. D3 printer

Tekst hierboven door deFusie auteur Lietje Bauwens.

 

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven