Vorm volgt fictie

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Daniela Treija.

1_5433x3508

Fictieve verhalen treden continu onze werkelijkheid binnen en vormen deze. Onze sociale aspiraties, onze normen en ons begrip van dingen breiden zich uit aan de hand van deze verhalen. Verhalen waaraan we worden blootgesteld als kind bevatten moralen en onderwijzen ons. Verhalen, media en fictie treden letterlijk het echte leven binnen, wat een breed scala van routines beïnvloedt. Een ander teken dat fictie het echte leven binnentreedt heet design fiction.

3_5433x3508

Design fiction is een praktijk die gebruikt wordt als leidraad voor mogelijke toekomstscenario's en -ideeën, in de veronderstelling dat elk fictief artefact - literair of filmisch - potentie heeft om een geldig ontwerp-idee en hoeksteen voor verdere speculaties te worden, daarbij verhalende elementen gebruikend om nieuwe mogelijkheden te visualiseren binnen het gebied van design. De geschiedenis toont talrijke voorbeelden van fictieve voorspellingen die van invloed zijn geweest op het ontwerp-industrie, en ontwerpen die alleen in de verbeelding en fantasie hebben geleefd die een tastbare vorm hebben aangenomen in de fysieke wereld. In Kubricks film Space Oddysey uit 2001 worden apparaten gebruikt die doen denken aan iPads en communicatiesystemen die doen denken aan Skype. Een ander mooi voorbeeld is natuurlijk de strapless sneaker gemaakt door Nike op basis van sneakers uit Back To The Future.

5_5433x3508

8_5433x3508

9_5433x3508

Form Follows Fiction is een poging om deze praktijk te doen herleven en men kennis te laten maken met denkbeeldige ontwerpen en functies. De inspiratie gids verzamelt meer dan 83 schetsen van unieke design objecten die alleen kunnen worden gevonden in literaire werken en films en puur fictief zijn. Aanvullend op de gids hebben drie van deze objecten een tastbare vorm gekregen in de realiteit: Personal Room Divider, geïnspireerd door Brazilië, een Franse film uit 1985 van Terry Gilliam; The Cut en Toast Knife van Douglas Adams en Eoin Colfer's The Hitchhiker's Guide to the Galaxy; en Mary Poppins’ Bottomless Bag.

compilation_DanielaTreija_FormFollowsFiction

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven