Waarom cryptovaluta de wereld gaan veroveren

Op 22 Mei 2010 kocht Laszlo Hanyecz een pizza via het internet. Hij betaalde deze pizza niet met dollars, maar met Bitcoins. Hij stuurde een andere gebruiker van het forum Bitcointalk 10,000 Bitcoins voor de toenmalige waarde van ongeveer $25. Men beschouwt dit als de eerste transactie waarbij Bitcoin werd gebruikt om fysieke goederen aan te schaffen. De transactie die deze jonge programmeur destijds maakte is nu, op het moment van schrijven, $81,657,150 waard. Deze duurste pizza ooit was het begin van een nieuw betaalmiddel. De technologie achter dit betaalmiddel zal het internet dat wij kennen voor altijd veranderen.

Het ontstaan van Bitcoin en de achterliggende cryptografische beginselen is een in mysterie gehulde technologische doorbraak. Begin 2009 werd de software van Bitcoin door de onbekende persoon of groep ‘Satoshi Nakamoto’ volledig openbaar online gezet. De cryptografische technologie van Bitcoin is gebaseerd op de blockchain. Bitcoin en al haar transacties worden niet beheerd door een centrale autoriteit zoals de Europese Bank of de Federal Reserve, maar gedecentraliseerd bijgehouden door alle gebruikers van het netwerk. Dit is revolutionair: voor het eerst in de geschiedenis hoeven individuen niet op een van deze autoriteiten te vertrouwen, en kunnen hun financiën of data helemaal zelf beheren.

Bitcoin is de eerste cryptovaluta is die het mogelijk maakt om monetaire ‘waarde’ naar een ander persoon te sturen zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Het systeem is echter nog lang niet perfect. Ten eerste kost het computerkracht om transacties te verifiëren op het netwerk. Computers gebruiken rekenkracht om complexe sommen op te lossen die na verloop van tijd moeilijker worden. Als beloning voor deze bijdrage aan het netwerk worden Bitcoins gegenereerd en verdeeld aan de hand van computerkracht. Dit was geen probleem toen alleen nog early adaptors voor de grap Bitcoins ruilden voor pizza’s, maar nu ongeveer $2,8 miljard per dag aan Bitcoin wordt verstuurd, gebruiken de computers op het netwerk in een jaar bijna zoveel energie als Denemarken. Het tweede probleem van het Bitcoin netwerk is de hoeveelheid transacties – ongeveer 350,000 per dag – waardoor het traag is in gebruik. Tot slot is de volatiliteit van de Bitcoin een barrière voor alledaags gebruik. Je wilt niet dat de Bitcoins die je hebt gebruikt om een computer aan te schaffen een maand later vier keer zoveel waard zijn geworden.

Het netwerk van Bitcoin verbruikt jaarlijks net zoveel energie als Denemarken

Afgezien van deze imperfecties, is de impact die deze revolutionaire technologie op de wereld zal hebben groter dan de meeste mensen beseffen. Als je geld wilt overmaken naar iemand in China, is het sneller om het vliegtuig te pakken naar Beijing met een tas vol contanten dan het via de bank te sturen. Dit is natuurlijk absurd wanneer je bedenkt dat het nullen en enen zijn die via het internet worden verzonden. Ook moet je een hoog percentage van je transactie aan de bank afdragen. Met cryptovaluta is het in theorie mogelijk om, binnen luttele seconden en voor een fractie van een cent, naar iedereen op de wereld geld over te maken.

De blockchain is ook nuttig voor het opslaan en hosten van data. Als je vandaag de dag data of een website wilt hosten, heb je de keuze tussen enkele grote hostingbedrijven die je data centraal opslaan met behulp van enorme servers. Dit is prijzig en onveilig, omdat je alle data toevertrouwt aan één partij. Dit vertrouwen kan wel eens volkomen onterecht zijn. In 2013 maakte Edward Snowden de intieme relatie tussen commerciële internetbedrijven en de NSA openbaar door een grote hoeveelheid documenten te lekken. Meerdere start-ups proberen een systeem te ontwerpen waarbij iedereen zijn computer of smartphone kan gebruiken als host voor het opslaan van data. In plaats van je website of bestanden op een centrale server te zetten, kun je die gecodeerd op de blockchain zetten. Alle apparaten op het netwerk hosten jouw data, in een gedecentraliseerde cloud service. Doordat de data op duizenden computers staan, kunnen hackers geen centrale server aanvallen. Met een app zou je dan zelf kunnen bepalen hoeveel data je wilt opslaan of laten opslaan en tegen welke prijs.

Mensen wereldwijd zullen meer dan ooit worden verbonden door de blockchain

De gedecentraliseerde aard van de blockchain zal grote veranderingen inleiden voor de mondiale economie en financiële instellingen. Mensen uit ontwikkelingslanden die voorheen geen toegang hadden tot financiële markten, kunnen op deze manier leningen afsluiten, geld versturen en talloze andere applicaties gebruiken. Mensen wereldwijd zullen meer dan ooit worden verbonden door de blockchain die iedereen als gelijke speler ziet en niet discrimineert op afkomst, status en vermogen. In deze wereld heeft iedereen zelf controle over zijn of haar geld en data, wat een revolutie op dit gebied teweeg kan brengen. Naar mijn mening is dit scenario onvermijdelijk nu Bitcoin heeft laten zien wat mogelijk is. Bitcoin zal als betaalmiddel waarschijnlijk nooit werken, maar functioneert als godfather van de cryptovaluta en schetst een beeld van de toekomst waarin de volledige potentie van deze technologie wordt benut. Nieuwe projecten zullen de huidige problemen van Bitcoin oplossen en een systeem creëren dat gebruiksvriendelijk en snel is. Wat ooit begon met het bestellen van de duurste pizza ooit kan uitgroeien tot de nieuwe manier van hoe wij geld, data en het internet ervaren en gebruiken.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven