Een zoektocht naar eenvoud

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week fotograaf Mikel Folgerts.

#NYC2, fotoprint op plexiglas, 40x40cm, 2017

Elk moment buiten is een kans om iets nieuws te ontdekken en daar een foto van te maken. Overal en altijd ben ik bezig met fotografie: of ik nou even snel naar de supermarkt ga of als ik urenlang door een nieuwe stad struin. Het genot om iets te ontdekken in de eenvoud en simpelheid van een lijn, hoek of cirkel is voor mij ware schoonheid. Mijn telefoon is het instrument om deze zoektocht vast te leggen en om vervolgens het resultaat te bewerken.

#Rotterdam, fotoprint op plexiglas, 60x60cm, 2017

Door zoveel om me heen te kijken, is er een fascinatie ontstaan voor de geometrische vormen en lijnen die zijn terug te vinden in de om ons heen gebouwde ruimte. Deze vormen en lijnen zijn de bouwstenen voor nieuwe abstracte en minimalistische composities. In de kleine details van alledaagse dingen vind ik die bouwstenen. Bijvoorbeeld in de manier waarop de schaduw over een deur valt, of de combinaties van kleurvlakken op een muur. Ook in grotere vormen is inspiratie te vinden. Ik zie patronen in de eindeloze herhaling van ramen in een flat en in de negatieve ruimte die tussen gebouwen ontstaat. Door die details in mijn foto’s uit te lichten, creëer ik nieuwe constructies.

#NYC1, fotoprint op plexiglas, 50x50cm, 2017

Instagram is het platform om deze foto's met een wereldwijd publiek te delen. Door deze mobiele app bleek de bundeling van individuele foto’s heel belangrijk. Het draait niet alleen om de losse shots, maar ook om de samenstelling van de foto’s. Hierdoor vormen de foto’s ook ten opzichte van elkaar nieuwe composities. Tot een jaar geleden was Instagram het enige platform om mijn werk te delen, totdat In4Art (een incubatieplatform voor jonge kunstenaars) daar verandering in bracht. Zij zagen mijn werk op Instagram en vroegen me vervolgens om mijn foto’s als fysieke werken te presenteren. Net als op Instagram heb ik ervoor gekozen de losse foto’s met elkaar te combineren. Op deze manier kan ik mijn fascinatie voor de alledaagse schoonheid ook in de werkelijkheid delen.

#NYC3, fotoprint op plexiglas, 50x50cm, 2017

Mikel Folgerts toont drie nieuwe werken tijdens de In4Art kickstART II tentoonstelling in Amsterdam. De tentoonstelling is nog gratis te bezichtigen tot 13 januari in de In4Art projectspace aan de Nieuwe Keizersgracht 54 in Amsterdam, van 13.00 - 17.00.

Gerelateerde artikelen
Reacties
5 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven